Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2015

Tukar gula kepada manisan semula jadi

Assalamualaikum,


Gula adalah pemanis makanan yang sering ditambah ke dalam hidangan. Bagi peminat pencuci mulut, gula dianggap sangat penting. Terlalu banyak gula bakal menyumbang kepada pelbagai penyakit dan gula juga menambah kalori kepada makanan kita. 
Gula bukan saja mengakibatkan tubuh kita dijangkiti diabetes malah menjadi punca kepada obesiti, penyakit jantung, kanser dan jangkitan otak.  Oleh itu cuba elakkan pengambilan gula dan dalam masa yang sama masih dapat menikmati keenakkan makanan anda. 
Antara cara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memilih gantian gula yang lebih sihat dan memelihara kesihatan.


Tukar Gula ambil Sos Epal

Sos epal mengganti tugas gula tapa tambahan kalori. 1 cawan sos epal hanya mempunyai 100 kalori berbanding 1 cawan gula mengandungi 770 kalori.







Tukar Gula ambil Sirap Gula Perang.

Sirap yang diperolehi daripada gula perang tidak mengandung fruktosa.







Tukar Gula ambil Sirap Maple

Mendapat sumber daripada pokok male dan mengandungi hampir 70% tahap sukros da…

Tips kawal nafsu makan di pejabat

Assalamualaikum,
Sambungan dari post mummy sebelum ini, Pejabat tempat berpotensi untuk gemuk... Kali ini mummy nak bagi sedikit tips bagaimana nak kawal nafsu makan di pejabat pula.. Kenapa asyik fokus kan kepada pejabat je ni.??



Sebab kebanyakkan daripada kita meluangkan lebih masa di pejabat berbanding di rumah sendiri..pejabat kita dah jadi rumah kedua, kita duduk di pejabat lebih lama daripada kita luangkan masa dengan anak.. Setuju? Dan walau bagaiamana pon kita dah set mind untuk nak kuruskan badan, perasaan stress, kurang fokus dan keletihan di pejabat buat kita rasa lapar..
Cuba tengok atas meja di pejabat kita, selain dari buku, komputer, alat tulis meati ada terselit sikittttt snek kegemaran anda kan? Samada coklat, gula-gula atau biskut, inilah 'penyelamat' anda di kala kerja anda menimbun dan stress.
Ok tak nak cerita panjang, ini tips-tips kawal nafsu makan di pejabat.

1- Makan pada waktu yang tepat
    Keinginan untu mengunyah dengan lebih banyak akan datang bi…

Janji-janji PALSU pill kurus

Assalamualaikum,
Wahai wanita sekalian.... pernah tak belek-belek majalah, tepandang iklan pill diet dalam majalah, terpangpang testimoni pengguna  gambar sebelum dan selepas produk pil kurus... pastu "terdetik" sekejap hati tu.... cam best je... cam nak try je.... mestiii pernah kannn....
Dalam zaman orang sekarang berlumba-lumba nak cantik, berlumba-lumba nak kurus, industri perkhidmatan dan produk pelansingan badan akan menjanjikan macam-mcam kepada bakal penggunanya. Selalu sangat produk ini akan "membisikkan" janji-janji indah dan memberi harapan demi harapan menerusi iklan. Tapi realitinya, tak pernah wujud pon "Pill Magic" yang boleh menguruskan badan sekelip mata kerana rahsia sebenar adalah hanya dengan pemakanan yang sihat dan senaman.

Ada banyak "elemen" janji-janji palsu pengusaha pill kurus ni akan war-warkan kepada bakal pengguna, tapi 7 ini adalah taktik yang selalu digunakan dan kebanyakkan daripada kita mudah terpedaya.



1 -  "A…

Air Banyakkan Susu Ibu dan Slimkan Badan Ibu?

Assalamualaikum Mommies.. 



Tahu tak mommies.. bahawa air yang mencukupi keperluan badan, dapat perbanyakkan susu dan  slimkan badan ibu yang menyusu?
Ya..Kuasa air!
Bagi ibu menyusu..
Minum air yang cukup dapat menggantikan kandungan air yang hilang akibat menyusu..Minum air yang cukup dapat memperbanyakkan kuantiti air susu ibu..Minum air yang cukup dapat membantu ibu menyahtoksin dan lemak-lemak dalam badan..

Begitu mudah dan sangat simple sahaja bukan?
Kiranya mommies dapat 3 dalam 1 gitew! :) 
Minum la air lebih 3 liter sehari, atau dalam kiraan 14 gelas sehari.
Ingat air putih ye, atau ada yang panggil air masak atau air kosong. Bukan air manis ya! ;) (kalau tak 'lalu' minum air putih, anda boleh letak lemon atau mint dalam air tersebut, lagi best bau!)

Senang ke senang?

Pejabat tempat berpotensi untuk gemuk

Assalamualaikum,

Kebanyakkan daripada kita semua bekerja dalam pejabat kan.. Antara kita sedar atau tidak, pejabat sebenarnya adalah tempat yang paling berpotensi untuk kita gemuk. 

Ini kerana menumpukan sepenuh perhatian dan tenaga kepada kerja membuatkan kita rasa cepat lapar. Kajian mendapati bila kita lapar, gula darah akan kurang menyebabkan kita tidak mampu berfikir dengan baik. Masa macam inilah kita mula menggeladah pantry dan mula mencari biskut, atau buat air milo/kopi untuk melegakan perut yang lapar.

Kajian telah dilakukan, mendapati terdapat 5 sebab kenapa berada di dalam pejabat boleh menyebabkan wanita bekerjaya sekarang gemuk.
1 - Makan kerana STRESS.      Kajian mendapati 37% mengatakan stress adalah pinca utama berat badan naik. Ini kerana apabila kita stress, kita akan mencari ketenangan dari makanan. Sebaliknya, cuba tarik nafas dan hembus perlahan-lahan sebanyak 5-10 kali. Tapi jika anda tetap ingin mengunyah, pilihlah snek yang sihat seperti kacang atau buah-buahan.

2-…

Teh Hijau untuk Kurus !

Sering kali kita mendengar teh hijau yang banyak memberi khasiat pada kehidupan kita terutamanya dari aspek kesihatan. Jom kita lihat antara kandungan khasiat teh hijau yang boleh diperolehi adalah:
* Lembutkan kulit - Jika kulit anda terluka, melecet atau digigit serangga, teh hijau boleh membantu dengan cara merendamkan sehelai kapas bersih ke dalam teh hijau dan tekankan pada bahagian kulit berkenaan. Teh hijau secara semula jadi mempunyai bahan antiseptik yang menghilangkan rasa gatal dan lebam. Anda juga boleh mengawal bintik-bintik keradangan, kulit yang melecur, bekas tanda cacar dan mata yang bengkak disebabkan oleh tidur yang tidak cukup.
* Pelindung memori - Teh hijau secara tidak langsung menolong mengekalkan kecergasan memori atau fungsi otak. Seorang dewasa yang meminum dua gelas teh hijau akan merasai peningkatan masalah kognitif daripada mereka yang tidak menggemarinya. Ini kerana dos antioksidan yang terkandung dalam minuman ini dapat melawan radikal bebas yang merosa…

7 tips kekal sihat tanpa kos yang TINGGI

Kita memang dah tahu, mencegah adalah berjuta-juta kali lebih baik daripada mengubati. Malahan ada kajian mengatakan pengurusan yang teliti dan betul dalam kehidupan seharian membolehkan kita kekal sihat tanpa perlu bergantung kepada sebarang ubatan.

Percaya lah, kos makanan untuk sihat dan CANTIK semakin meningkat. Malahan ramai yang berhabis duit beratus-ratus sehingga beribu ringgit untuk pastikan mereka sentiasa makan makanan yang sihat dan berzat.

Ok, kita lupakan sebentar berkenaan Tips Memilih Makanan dengan Bajet Rendah. Fokus kepada bagaimana cara untuk kekal sihat tanpa kos yang tinggi. Selain daripada makanan, berikut merupakan tips-tips yang boleh anda praktikkan bagi mengekalkan kesihatan tanpa perlu mengeluarkan kos yang tinggi


1. KURANGKAN STRESSKebanyakan rakyat Malaysia memperuntukkan lebih kurang 12jam sehari dan 6hari seminggu semata-mata untuk kerja sahaja. Tekanan ditempat kerja!! Oleh itu, cuba lah ambil cuti sehari dua dan luangkan sedikit masa untuk berehat dan b…