Langkau ke kandungan utama

Catatan

Kami akan berlangsung dari OUM Open Day!

Alhamdulillah,#projekseksi akan bersama #wanmulianidotcom berkolaborasi untuk menjayakan 

***OPEN DAYUniversiti Terbuka Malaysia Kuala Terengganu(Open University Malaysia)***
Semua Dijemput HadirPERCUMA ***

Banyak aktiviti menarik menanti anda antaranya Gift Voucher dari kami

Untuk aktiviti lain yang menarik korang boleh terus baca di 3 Acara Best Menanti Korang Di OUM Open Day Kuala Terengganu 2016.

JOM! Memeriahkan lagi majlis...
Catatan terbaharu

Cara Mudah Anis Turun 3kg Hanya 2minggu

Alhamdulillah! Dan Tahniah Adik Anis!
Kali ini lebih kepada Success Story yang kami akan kongsikan buat korang. Banyak info akan Coach kami berikan dan semoga dapat dijadikan panduan juga buat yang lain.



Kami tahu bila ada je yang mampu turunkan berat badan mesti banyak soalan-soalan yang menerjah. Kan?


Jom! Kiteorang buat sesi soal jawab bersama Coach Natrah yang berjaya membantu Adik Anis ni turun berat badan dengan masa yang yang singkat bagi kami untuk orang yang "sebesar" itu. Maklumlah, sebelum ni biasanya purata peserta kami berjaya turunkan berat badan sekitar 1kg untuk 1minggu.




#Soalan 1: Macam mana permulaan Adik Anis?Permulaan Adik Anis agak perlahan untuk minggu pertama kerana perlu menyesuaikan diri dengan pengambilan makanan yang kurang berbanding biasa.

Tapi...

Alhamdulillah, Adik Anis sangat komited dengan selalu menghantar Diari Kalori Pemakanan setiap hari dan sangat berdisiplin dengan kuantiti makanan.

Diari Kalori ni pon pada mulanya agak sukar untuk Adik Anis s…

5 Alasan Perlu Banyak Minum Air Putih

Apakah alasan kita untuk terus beralasan malas minum air Putih setiap hari? 
Dengan adanya informasi ini, persepsi anda akan berubah menjadi 360 darjah. Mungkinkah ini akan terjadi? 
Air putih mesti ada dalam rumah kan? 
Air putih memainkan peranan penting dalam usaha menurunkan berat badan. Anda minumlah 8 gelas air putih setiap hari. Pengambilan air yang cukup akan membantu mempercepatkan pembakaran kalori dan ia juga baik untuk kesihatan kulit selain mengelakkan dehidrasi. 
Tips pengambilan air putih:
25 kilogram berat badan bersamaan 1 liter air
Sumber google

Sumber info dibawah ini pula diambil dari website pmr.penerangan.gov.my. Jom kita baca dengan telitinya alasan munasabah kenapa kita perlukan minum air banyak ini. Mudah-mudahan persepsi kita akan berubah dan lebih menghargai air putih berbanding air manis. 
Apabila kita mendapat cukup air, ianya penting bagi tubuh agar dapat berfungsi dengan baik. Menurut para penyelidik, 70 peratus (70%) tubuh badan manusia terdiri dari air dan …

5 aktiviti buat nafsu makan tidak terkawal

Assalamualaikum,
Makan, memang favourite aktiviti kita semua, bila happy makan, bila stress makan, bila boring makan...Pantang ada masa terluang memang akan diisikan dengan makan. Tapi perlukah kita makan banyak kali dalam sehari? 


Berdasaran idea yang disarankan, makan sebanyak 5 kali sehari penting dalam menjaga keseimbangan tenaga dan berat badan. Tapi tak mustahil kan kita akan makan lebih dari 5 kali sehari, lebih-lebih lagi bila ada keinginan untuk mengunyah. 
5 waktu makan = 3 kali makan besar + 2 kali snek
Ini adalah "Formula makan" yang sesuai untuk mereka yang suka mengunyah tapi dalam masa yang sama masih mahu mengekalkan bentuk badan.
Mari kita kenali aktiviti-aktiviti yang mendorong dan menyukarkan kita untuk mengawal nafsu makan.



Makan sambil menonton televisyen.Kajian mendapati ketika menonton televisyen, kemampuan untuk mengenali rasa makanan akan menjadi berkurangan kerana deria rasa akan terganggu kerana tumpuan di tv berbanding makanan yang masuk dalam mulut. Ol…

AIR KOSONG KALORI!!?

AIR KOSONG KALORI ini sangat2 penting buat tubuh anda kerana dengan minum air ini, anda dapat banyak manafaat dan jangan lupa, ianya KOSONG KALORI. Jadi anda tidak akan membazir kalori anda dengan meminum air ini!!


Air sememangnya keperluan di dalam hidupan harian kita. Dan semua orang sudah sedia maklum mengenainya. Dan saya pasti anda pun tahu 70% daripada kandungan badan kita terdiri daripada air bukan? Mari kita ketahui apakah keajaiban air kosong kalori ini dalam memberi kita kesihatan terhadap tubuh badan.
1. Kekal bentuk badan yang cantikAnda ingin menurunkan berat badan? AIR KOSONG KALORI boleh meningkatkan metabolisma badan anda dan membantu untuk anda berasa kenyang.

Tukarkan air manis yang anda biasa minum kepada AIR KOSONG KALORI ini. Juga sebelum makan, minum sedikit AIR KOSONG KALORI ini untuk memudahkan anda merasa lebih kenyang dengan cepat. Anda akan rasa cepat kenyang daripada biasa.
2. AIR KOSONG KALORI membantu meningkatkan tenagaApabila anda berasa letih dan haus, ter…

Tukar gula kepada manisan semula jadi

Assalamualaikum,


Gula adalah pemanis makanan yang sering ditambah ke dalam hidangan. Bagi peminat pencuci mulut, gula dianggap sangat penting. Terlalu banyak gula bakal menyumbang kepada pelbagai penyakit dan gula juga menambah kalori kepada makanan kita. 
Gula bukan saja mengakibatkan tubuh kita dijangkiti diabetes malah menjadi punca kepada obesiti, penyakit jantung, kanser dan jangkitan otak.  Oleh itu cuba elakkan pengambilan gula dan dalam masa yang sama masih dapat menikmati keenakkan makanan anda. 
Antara cara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memilih gantian gula yang lebih sihat dan memelihara kesihatan.


Tukar Gula ambil Sos Epal

Sos epal mengganti tugas gula tapa tambahan kalori. 1 cawan sos epal hanya mempunyai 100 kalori berbanding 1 cawan gula mengandungi 770 kalori.







Tukar Gula ambil Sirap Gula Perang.

Sirap yang diperolehi daripada gula perang tidak mengandung fruktosa.







Tukar Gula ambil Sirap Maple

Mendapat sumber daripada pokok male dan mengandungi hampir 70% tahap sukros da…

Tips kawal nafsu makan di pejabat

Assalamualaikum,
Sambungan dari post mummy sebelum ini, Pejabat tempat berpotensi untuk gemuk... Kali ini mummy nak bagi sedikit tips bagaimana nak kawal nafsu makan di pejabat pula.. Kenapa asyik fokus kan kepada pejabat je ni.??



Sebab kebanyakkan daripada kita meluangkan lebih masa di pejabat berbanding di rumah sendiri..pejabat kita dah jadi rumah kedua, kita duduk di pejabat lebih lama daripada kita luangkan masa dengan anak.. Setuju? Dan walau bagaiamana pon kita dah set mind untuk nak kuruskan badan, perasaan stress, kurang fokus dan keletihan di pejabat buat kita rasa lapar..
Cuba tengok atas meja di pejabat kita, selain dari buku, komputer, alat tulis meati ada terselit sikittttt snek kegemaran anda kan? Samada coklat, gula-gula atau biskut, inilah 'penyelamat' anda di kala kerja anda menimbun dan stress.
Ok tak nak cerita panjang, ini tips-tips kawal nafsu makan di pejabat.

1- Makan pada waktu yang tepat
    Keinginan untu mengunyah dengan lebih banyak akan datang bi…